VINYL SALVATION feature

VINYL SALVATION

Το Vinyl Salvation είναι ένα δισκάδικο βγαλμένο από μια συνοικία του εξωτερικού. Μπαίνοντας μέσα σε πνίγουν οι χιλιάδες δίσκοι και τα όμορφα πικάπ που είναι στημένα στον πάγκο. Ανοιχτό εδώ και δύο χρόνια, έχει πολλά ιδιαίτερα στοιχεία, με το βασικότερο να είναι η τοποθεσία του: βρίσκεται σε μια ταράτσα με θέα τη Στοά Μαλακοπή και το ρολόι του σεισμού -ένα ρολόι το οποίο σταμάτησε την ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το ’78.

Είναι λοιπόν ένα δισκάδικο με θέα τη στιγμή που πάγωσε ο χρόνος.

VINYL SALVATION 7

Τα ωράριά του είναι επίσης ιδιαίτερα: κάποιες ημέρες έως τις 6, άλλες ως τις 9. Στο χαρτί που είναι κολλημένο απ’ έξω βέβαια διαβάζεις ξεκάθαρα την αντισυμβατική ταυτότητα του μαγαζιού, ή έστω την έχθρα που έχει με τις ακέραιες ώρες: 18:03, 17:58, 20:59. Νιώθεις πως τίποτε εδώ μέσα δεν είναι έντονα προσδιορισμένο. Μου θυμίζει αυτό τη σχετικότητα του χρόνου που, χάριν συνεννοήσεως και διευκολύνσεως, αφήσαμε να προσδιορίζει τις τύχες μας.

VINYL SALVATION 9

Μπαίνοντας μέσα συναντώ τον Γιάννη. Φοράει ακουστικά στο λαιμό του και βοηθά τους πελάτες να βρουν τους δίσκους που θέλουν. Η διαδικασία αυτή, της αναζήτησης, της αφής, της εμπειρίας, προσθέτει το στοιχείο της υπομονής σ’ έναν κόσμο ο οποίος συνέχεια βιάζεται. Χαμογελώ και του κάνω νόημα να πάρει τον χρόνο του. Μ’ αρέσουν τα μέρη στα οποία κανείς δε βιάζεται. Είναι σαν ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο. Βγαίνω στη μεγάλη ταράτσα και κοιτώ το ρολόι του σεισμού. Εδώ επιτελείται ένα σπουδαίο έργο: η μουσική φορά επιτέλους το μανδύα της υπομονής που τόσο της ταιριάζει.

Σε λίγο έρχεται και ο Γιάννης. Με θέα ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αρχίζουμε να συζητούμε. Καρφωμένη στο μυαλό μου είναι η απορία:

Τι κάνει αυτό το μαγαζί εδώ;

Έμενα χρόνια στο Βερολίνο. Όταν αποφάσισα να γυρίσω -πράγμα που έχω κάνει πολλές φορές σε αυτήν την «Ευρώπη χωρίς σύνορα»- δοκίμασα να χτίσω αυτό το project στη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε έχει πάνω του την ταμπέλα «Βερολίνο», «Λονδίνο», «Άμστερνταμ» και γενικά Εξωτερικό, είναι κάτι δελεαστικό, κάτι το οποίο θέλεις να δοκιμάσεις. Ένα δισκάδικο μπορεί να κινηθεί διαφορετικά στο εξωτερικό, τόσο σε τιμή όσο και σε ποικιλία. Έχεις σίγουρα μια διαφορετική στήριξη. Δες το σαν να συγκρίνεις το μίνι μάρκετ της γειτονιάς σου με τον αντίστοιχο Σκλαβενίτη του Βερολίνου. Υπάρχει βεβαίως πολύς κόσμος που μας στηρίζει και τα σχόλια που ακούω, τόσο από σταθερούς πελάτες όσο και από τουρίστες, είναι πως δεν περίμεναν να βρουν κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη.

Το Vinyl Salvation δεν είναι μονάχα ένα δισκάδικο. Είναι, θα λέγαμε, ένας χώρος συνάντησης «μουσικάνθρωπων». Ανθρώπων που ζουν με ένα μόνιμο soundtrack στ’ αυτιά τους. Ανθρώπων για τους οποίους η μουσική είναι κάτι πιο ουσιώδες από ένα συνοδευτικό στο ποτό τους ή μια συναυλία στην οποία κουβαλήθηκαν. Ο χώρος αυτός μυρίζει σεβασμό. Σεβασμό στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη και στις επιθυμίες του δημιουργού. Έτσι λοιπόν, άνθρωποι από παντού μπορούν να εκτιμήσουν και να αναγνωρίσουν πως, σε μια εποχή που κινείται με γοργούς ρυθμούς, ένα μέρος αντιμετωπίζει την τρέλα τους με υπομονή, σαν έναν δίσκο 45 στροφών.

VINYL SALVATION 8
VINYL SALVATION 6

Θεωρείς τον εαυτό σου ρομαντικό όταν πουλάς βινύλια στην Ελλάδα του 2017;

Υπάρχει μια τάση ευρύτερης «επιστροφής». Οι πωλήσεις των βινυλίων στην Αμερική έχουν αγγίξει επίπεδα προ-CD. Ο κόσμος γενικότερα αναζητά τα πράγματα που παλαιότερα βίωσε. Θέλει κάτι πιο απτό, κάτι πιο πραγματικό. Κάτι που μπορεί να αγοράσει και να αγκαλιάσει αργότερα. Να το κρατήσει στα χέρια του. Να το ακούσει με την ησυχία του στο σπίτι του και το πικάπ του, ένα «σπορ» πολύ πιο οικονομικό από αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.

Είναι αλήθεια πως η ευκολία στη μουσική δεν επηρεάζει το βινύλιο. Θυμάμαι αυτό που είπε ο Stephen Fry: «Τα παραδοσιακά βιβλία απειλούνται από την ύπαρξη του Kindle όσο και οι απλές σκάλες από την ύπαρξη των κυλιόμενων». Είναι κάπως έτσι, θεωρώ, και για το βινύλιο συγκριτικά με το iPod. Νομίζω πως το να έχεις λογαριασμό στο Spotify δεν σου κλείνει την πόρτα σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο από βινύλιο. Κι ο Γιάννης, άλλωστε, όσο κι αν νοσταλγεί το βινύλιο, δεν ζει πίσω από τον ήλιο. Το Spotify, το YouTube, το iPod, αποτελούν ευκολίες τις οποίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε κακοπροαίρετα. Υπάρχει μέρος και τόπος για τα πάντα. Ας μην υπερβάλλουμε στην ευκολία, όμως δεν χρειάζεται και να δυσκολεύουμε τις ζωές μας κουβαλώντας γραμμόφωνα στο λεωφορείο.

VINYL SALVATION 3

Είδα με μεγάλη μου χαρά μια Θεσσαλονίκη να αγκαλιάζει το ρομαντικό μικρό δισκάδικο, όπως και τα υπόλοιπα που δεσπόζουν φρουροί ενός παρελθόντος που έφυγε σα σφαίρα. Νόμιζα βλακωδώς πως ο κόσμος που ζει γύρω μου φορά παρωπίδες. Γι’ αυτό άλλωστε λατρεύω να βγαίνω λάθος, για κάτι εκπλήξεις σαν κι αυτές. Θέλω να πιστεύω πως ζω σε μια πόλη που δε θα ‘πρεπε να φοβάται τις συγκρίσεις. Το hype που έχει χτιστεί γύρω από την απαστράπτουσα ταμπέλα του Εξωτερικού δε με τρομάζει. Βλέπω τριγύρω μου ανθρώπους που θέλουν να κοιτάξουν μπροστά. Πασχίζω να δω μέσα μου μια τέτοια εξέλιξη και κάθε μέρα την ψηλαφίζω όλο και περισσότερο.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια πόλη που ζει πίσω απ’ τον κόσμο.

Οι δύσπιστοι να κάνουν μια βόλτα απ’ το Vinyl Salvation. Έχει, αν μη τι άλλο, θέα σε μια ιστορία που ακόμη γράφεται. Και πλέον, εμείς κρατάμε το στυλό.

VINYL SALVATION 5

Στο Vinyl Salvation θα βρείτε καινούρια πράγματα από εισαγωγές αλλά και μεταχειρισμένα. Δουλεύουν πολύ και με τα δύο. Οι τιμές αρχίζουν από πολύ χαμηλά (1-2 €) και φτάνουν πολύ ψηλά (ανάλογα με τη σπανιότητα του δίσκου). Υπάρχει, φυσικά, και e-shop (εδώ). Τα καινούρια LP έχουν ένα κοστολόγιο κατά μέσο όρο 20 €. Το μαγαζί διαθέτει ένα πολύ καλό selection από ηλεκτρονική μουσική (house, techno), roots (jazz, funk, soul), hip hop, διάφορα world πράγματα (π.χ. Αφρική, Βραζιλία) και φυσικά pop και rock.

 

Η playlist αυτού του κειμένου είναι δημιουργία των ανθρώπων του Vinyl Salvation! Show them your love!

Η σελίδα του Vinyl Salvation στο Facebook εδώ

Το site τους εδώ

Βίκτωρος Ουγκώ 14, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310527320

#BelieveInVinyl

No Comments

Post a Comment